0 0
Mozzarella

Sdílejte na sociálních sítích:

Nebo sdílejte tento odkaz

Ingredience

Počet porcí:
mléko kravské, kozí, ovčí –jaké máte k dispozici
Mezofilní kultura CHN 11
Chlorid vápenatý
Syřidlo mikrobiální Chy-max

Uložit do záložek

Pro přidání záložky potřebujete být přihlášen/á nebo registrovaný/á.

Mozzarella

Jednoduchý recept, jak si vyrobit mozzarellu.

  • 1 den
  • Porcí 0
  • Pokročilé

Ingredience

Postup

Sdílet
(Visited 2 793 times, 1 visits today)

Kroky

1
Hotovo

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

2
Hotovo

Po třiceti minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35 -37°C a přidáme mezofilní kulturu CHN11.

3
Hotovo

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33 stupňi. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme.

4
Hotovo

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, sýr budeme chtít sýřit cca 35 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1ml na 10 litrů).

5
Hotovo

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme. Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme. Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně, na mřížku o velikosti cca 1,5cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut. Hrnec se sýřeninou dáme ohřívat a zahříváme až do 39°C.

6
Hotovo

Neustále jemně mícháme a krájíme zrno až do velikosti hrášku. Odstavíme a necháme cca 1 hodinu odpočinout.

7
Hotovo

Slijeme syrovátku a v hrnci nám zůstane pouze sýrové zrno, které necháme ještě cca 2 hodiny ležet (volně prokysávat).

8
Hotovo

Nachystejte si horkou vodu cca 75°C, pokud bude voda chladnější, nepůjde sýr tavit.

9
Hotovo

Do vody vložíme kousek sýřeniny a prohněteme ji, což jde v horké vodě těžko, ale musíte si najít nějaký způsob, aby to šlo, vytáhneme z vody a hněteme v ruce, pak opět do vody a postup několikráte opakujeme, poté vytvarujeme mozarellu, vložíme ji do studené vody a poté do slaného nálevu o koncentraci 10% .

10
Hotovo

Hotové kuličky vložíme do nálevu (3/4litru převařeného solného roztoku + 1/4litru syrovátky) a uskladníme.

capkovi

Recenze receptu

K tomuto receptu nejsou vloženy žádné recenze, použijte formulář níže a buďte první.
předchozí
Kysaný nápoj – acidofilní mléko s BIFI kulturou
další
Gouda
předchozí
Kysaný nápoj – acidofilní mléko s BIFI kulturou
další
Gouda

Přidat komentář

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here