Ingredience
-
mlékokravské, kozí, ovčí –jaké máte k dispozici
-
Mezofilní kultura CHN 11
-
Chlorid vápenatý
-
Syřidlo mikrobiální Chy-max
Postup
Kroky
1
Hotovo
|
Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát. |
2
Hotovo
|
Po třiceti minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35 -37°C a přidáme mezofilní kulturu CHN11. |
3
Hotovo
|
Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33 stupňi. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme. |
4
Hotovo
|
Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, sýr budeme chtít sýřit cca 35 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1ml na 10 litrů). |
5
Hotovo
|
Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme. Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme. Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně, na mřížku o velikosti cca 1,5cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut. Hrnec se sýřeninou dáme ohřívat a zahříváme až do 39°C. |
6
Hotovo
|
Neustále jemně mícháme a krájíme zrno až do velikosti hrášku. Odstavíme a necháme cca 1 hodinu odpočinout. |
7
Hotovo
|
Slijeme syrovátku a v hrnci nám zůstane pouze sýrové zrno, které necháme ještě cca 2 hodiny ležet (volně prokysávat). |
8
Hotovo
|
Nachystejte si horkou vodu cca 75°C, pokud bude voda chladnější, nepůjde sýr tavit. |
9
Hotovo
|
Do vody vložíme kousek sýřeniny a prohněteme ji, což jde v horké vodě těžko, ale musíte si najít nějaký způsob, aby to šlo, vytáhneme z vody a hněteme v ruce, pak opět do vody a postup několikráte opakujeme, poté vytvarujeme mozarellu, vložíme ji do studené vody a poté do slaného nálevu o koncentraci 10% . |
10
Hotovo
|
Hotové kuličky vložíme do nálevu (3/4litru převařeného solného roztoku + 1/4litru syrovátky) a uskladníme. |