Ingredience
-
Syřidlo mikrobiální Chy-max
-
Chlorid vápenatý
-
Mezofilní kultura CHN11
-
mléko
Postup
Kroky
1
Hotovo
|
Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát. Po třiceti minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35 -37°C a přidáme mezofilní kulturu. |
2
Hotovo
|
Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33 stupňi. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme. |
3
Hotovo
|
Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 50 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1ml na 15 litrů). |
4
Hotovo
|
Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme. Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme. |
5
Hotovo
|
Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně, na mřížku o velikosti cca 1,5cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut. |
6
Hotovo
|
Teď vezmeme formičku a opatrně do ní nabíráme sýřeninu, syrovátka nám protíká ven a uvnitř zůstává sýrové zrno. |
7
Hotovo
|
Naplněné formičky dáme na teplé místo, třeba zpět do toho vyhřátého hrnce, teplota by měla být cca 28°C alespoň prvních několik hodin. |
8
Hotovo
|
Sýr ve formě otáčíme (sýr vyklopíme na ruku a vložíme zpět do formy) alespoň 4x po dobu, kdy bude prokysávat - cca 18 hodin. |
9
Hotovo
|
Po této době sýr z formičky vyklopíme a vložíme do solné lázně, kde sýr solíme (cca 25dkg sýru solíme 30 minut). Příprava solné lázně – smíchejte studenou vodu cca 16°C a přidejte 20% soli. |
10
Hotovo
|
Po nasolení sýr necháme okapat a poté uskladníme. |