0 0
Měkký sýr

Sdílejte na sociálních sítích:

Nebo sdílejte tento odkaz

Uložit do záložek

Pro přidání záložky potřebujete být přihlášen/á nebo registrovaný/á.

Měkký sýr

  • 1 den
  • Porcí 0
  • Pokročilé

Ingredience

Postup

Sdílet
(Visited 447 times, 1 visits today)

Kroky

1
Hotovo

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po třiceti minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35 -37°C a přidáme mezofilní kulturu.

2
Hotovo

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33 stupňi. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme.

3
Hotovo

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 50 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1ml na 15 litrů).

4
Hotovo

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme. Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

5
Hotovo

Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně, na mřížku o velikosti cca 1,5cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut.

6
Hotovo

Teď vezmeme formičku a opatrně do ní nabíráme sýřeninu, syrovátka nám protíká ven a uvnitř zůstává sýrové zrno.

7
Hotovo

Naplněné formičky dáme na teplé místo, třeba zpět do toho vyhřátého hrnce, teplota by měla být cca 28°C alespoň prvních několik hodin.

8
Hotovo

Sýr ve formě otáčíme (sýr vyklopíme na ruku a vložíme zpět do formy) alespoň 4x po dobu, kdy bude prokysávat - cca 18 hodin.

9
Hotovo

Po této době sýr z formičky vyklopíme a vložíme do solné lázně, kde sýr solíme (cca 25dkg sýru solíme 30 minut). Příprava solné lázně – smíchejte studenou vodu cca 16°C a přidejte 20% soli.

10
Hotovo

Po nasolení sýr necháme okapat a poté uskladníme.

Ekokoza

Recenze receptu

K tomuto receptu nejsou vloženy žádné recenze, použijte formulář níže a buďte první.
předchozí
Kefír
další
Tvaroh
předchozí
Kefír
další
Tvaroh

Přidat komentář