Ingredience
-
1 Syřidlo
Postup
Ingredience: 1 kg sojových bobů a nigari (mořská sůl pro výrobu tofu)
Boby nasypeme do větší mísy a zalejeme dostatkem vody, necháme do druhého dne stát. Druhý den slijeme vodu a připravíme si cca 1,5 litru studené vody. Boby ve vodě rozmixujeme na hladkou kaši. Do hrnce dáme vařit 5 litrů vody, až zavaří, rozmícháme v ní rozmixované boby a necháme vařit. Na povrchu se vám bude uvolňovat pěna, tu sbírejte. Cca po 10 minutách odstavte a nechte 10 minut odpočívat, poté znovu přiveďte k varu. Po zavaření odstavte a slijte přes plátno. Hmota – okara – je sojová drť vhodná např. do karbanátků. Sójové mléko zahřejeme, ve 2dcl vody rozpustíme 8 lžiček nigari a přidáme do mléka. Přidávejte po částeh a vždy důkladně promíchejte, jak se vám začne mléko srážet, už nigari přidávat nemusíte. Nechte 10 minut odpočinout a můžete posbírat vysráženou bílkovinu, případně přecedit přes plátýnko. Plátýnko je dobré důkladně zatížit a nehat tofu lisovat cca 1 hodinu. A domácí tofu je na světě.
Kroky
1
Hotovo
|
Boby nasypeme do větší mísy a zalejeme dostatkem vody, necháme do druhého dne stát. |
2
Hotovo
|
Druhý den slijeme vodu a připravíme si cca 1,5 litru studené vody. Boby ve vodě rozmixujeme na hladkou kaši. |
3
Hotovo
|
Do hrnce dáme vařit 5 litrů vody, až zavaří, rozmícháme v ní rozmixované boby a necháme vařit. Na povrchu se vám bude uvolňovat pěna, tu sbírejte. |
4
Hotovo
|
Cca po 10 minutách odstavte a nechte 10 minut odpočívat, poté znovu přiveďte k varu. |
5
Hotovo
|
Po zavaření odstavte a slijte přes plátno. Hmota - okara - je sojová drť vhodná např. do karbanátků. |
6
Hotovo
|
Sójové mléko zahřejeme, ve 2dcl vody rozpustíme 8 lžiček nigari a přidáme do mléka. Přidávejte po částeh a vždy důkladně promíchejte, jak se vám začne mléko srážet, už nigari přidávat nemusíte. |
7
Hotovo
|
Nechte 10 minut odpočinout a můžete posbírat vysráženou bílkovinu, případně přecedit přes plátýnko. Plátýnko je dobré důkladně zatížit a nehat tofu lisovat cca 1 hodinu. A domácí tofu je na světě. |