0 0
Gouda

Sdílejte na sociálních sítích:

Nebo sdílejte tento odkaz

Ingredience

Počet porcí:
Syřidlo mikrobiální Chy-max
Chlorid vápenatý
Mezofilní kultura CHN19
mléko jaké máte kdispozici

Uložit do záložek

Pro přidání záložky potřebujete být přihlášen/á nebo registrovaný/á.

Gouda

Přinášíme vám další recept na domácí sýr. Tentokrát na goudu.

  • 2 dny
  • Porcí 0
  • Pokročilé

Ingredience

Postup

Sdílet
(Visited 590 times, 1 visits today)

Kroky

1
Hotovo

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

2
Hotovo

Po třiceti minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35 -37°C a přidáme mezofilní kulturu CHN19.

3
Hotovo

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33 stupňi. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme.

4
Hotovo

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 30 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1ml na 10 litrů).

5
Hotovo

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme. Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

6
Hotovo

Nakrájíme zrno, nejdříve 2×2 cm, necháme cca 6 minut zatáhnout a pak rozkrájet – ne rozšmelcovat – ale opatrně rozkrájet na velikost čočky. Teď je třeba odebrat cca 2/3 syrovátky a přidat 60% vody (z těch odebraných 2/3), voda bude mít cca 40st. Nalijeme, mícháme a zahříváme zrno až do teploty max 39. Zahřívání by mělo být pozvolné, alespoň 10 minut. Poté míchat alespoň 30 minut a pak zrno dát do formiček. Sýr ve formičkách otáčet a opět nechat prokysat cca 16 hodin, poté nasolit ve 20% roztoku.

Ekokoza

Recenze receptu

K tomuto receptu nejsou vloženy žádné recenze, použijte formulář níže a buďte první.
předchozí
Mozzarella
další
Hořká čokoláda
předchozí
Mozzarella
další
Hořká čokoláda

Přidat komentář