Ingredience
-
310 ml javorový sirup
-
120 ml aquafabanálev z konzervy cizrny nebo fazolí
-
125 ml voda
-
1/2 lžičky xanthanová guma
-
2 lžičky agar
-
1/2 lžičky vanilkový extraktvyrobte si domácí :)
-
1 lžíce cukr moučka
-
špetka himalájská sůl
-
1/2 lžičky citronová šťáva
-
na obalení strouhaný kokosnasucho opražený
-
na vysypání formy kuzu škrobnajemno rozemletá tapioka nebo bramborový škrob nebo kukuřičný škrob
Postup
Kroky
1
Hotovo
|
Navažte si všechny ingredience a přichystejte si náčiní. Vybraný pekáček nebo formu vyložte pečícím papírem a štědře poprašte škrobem tak, aby bylo celé její dno pokryté. |
2
Hotovo
|
Do jednoho kastrůlku nasypejte agar, zalijte jej vodou a nechte jej bobnat. |
3
Hotovo
|
Do velké mísy (nebo mísy od mixéru) nalijte aquafabu, citronovou šťávu, přisypejte xanthanovou nebo guarovou gumu a šlehejte asi 3 minuty, dokud hmota nebude nadýchaná (jako našlehaný vaječný bílek), pak přidejte cukr a šlehejte tak dlouho, než bude směs pevná, hutná a lesklá. |
4
Hotovo
|
Ve druhém kastrůlku smíchejte javorový sirup a vanilkový extrakt a dejte vařit. Do tekutiny vložte teploměr a hlídejte jej. Jakmile směs dosáhne teploty mezi 115-200 °C, sundejte z tepla, znovu zapněte šlehač a horkou tekutinu postupně zašlehejte do připraveného sněhu. |
5
Hotovo
|
Teď je čas přivést k varu agar s vodou. Jakmile uvidíte první bublinky, sejměte jej z tepla, míchejte asi 20 vteřin (směs zhoustne, ale nezačne tuhnout). Pokud jste šlehač vypli, zapněte jej. Agar pořád míchejte a přilejte jej do vyšlehané hmoty. Do té potom přidejte i špetku soli a šlehejte, dokud směs nevychladne. To bude trvat asi 5-10 minut. |
6
Hotovo
|
Pak hmotu přelijte do připraveného pekáčku nebo formičky, uhlaďte ji lehce naolejovanou lžící či špachtlí, štědře poprašte škrobem a dejte tuhnout minimálně na 2 hodiny (nebo přes noc). |
7
Hotovo
|
Když je hmota tuhá, nožem poprášeným škrobem ji nakrájejte na čtverečky. Dají se použít i nejrůznější formičky či vykrajovátka na perníčky, i ty ale vždy poprašte škrobem, aby se na ně hmota nelepila. Jednotlivé maršmelounky obalte v opraženém kokosu nebo je ze všech stran posypejte škrobem. Pokud byste je chtěli opravdu hodně sladké, můžete škrob nebo kokos smíchat s moučkovým cukrem. |
8
Hotovo
|
Maršmelounky skladujte v chladu a zdlábněte je do 3 dnů. Pokud byste je chtěli uchovávat delší dobu, šoupněte je do pytlíčku a zmrate. V mrazáku vydrží minimálně 3 měsíce. |