Ingredience
-
2 a půl hrnku datlevypeckované, předem namočené
-
2 polévkové lžíce panenský kokosový olej
-
1 čajová lžička vanilkový extraktnejlépe domácí
-
1/2 lžičky mořská sůl
-
1 hrnek (na polevu) čokoládanasekaná, nejlépe domácí
-
1 až 2 lžíce (na polevu) panenský kokosový olej
Postup
Tyhle karamelky se skvěle hodí do adventního kalendáře! V lednici nebo mrazáku totiž s přehledem zvládnou měsíc i déle. Stačí si je tedy připravit, posypat je různými dobrůtkami, aby nebyly všechny stejné, a pak před otevíráním adventního kalendáře vždycky jednu šoupnout do pytlíčku. Ingredience postačí tak na 24 karamelek, takže rozhodnutí, jestli zdvojnásobíte porce nebo svou sebekontrolu, je jen na vás 🙂
Kroky
1
Hotovo
|
Dáme nakrájené datle, kokosový olej, vanilkový extrakt a mořskou sůl do kuchyňského mixéru a mixujeme minimálně dvě minuty nebo dokud nevznikne hladká hmota. |
2
Hotovo
|
Mezi dvěma listy pečicího papíru rozválíme na kuchyňské lince či válu vzniklé těsto, pokud se těsto hodně lepí, vložíme ho na chvíli do lednice. |
3
Hotovo
|
Pak ho můžeme buď rozkrájet na 24 malých kostiček či obdélníčků, nebo můžeme použít i vykrajovátka. |
4
Hotovo
|
Karamelky naskládáme na nějaký tácek či pekáček vyložený pečicím papírem a na čtvrt hodinky je vložíme do mrazáku, aby nám hezky ztuhly. |
5
Hotovo
|
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu, rozpustíme ve skleněné míse ponořené v kastrůlku s vroucí vodou kokosový olej s nasekanou čokoládou a pomalu mícháme, dokud nevznikne voňavá čokoládová poleva, a ztuhlé karamelky v ní hezky omočíme. |
6
Hotovo
|
Na závěr si karamelky hezky vyšperkujeme! Každá může být individuální, aby se každý den objevila v pytlíčku adventního kalendáře trochu jiná karamelka. Můžeme použít různé sekané oříšky, hezky vypadají třeba zelené pistácie. Zelenou barvu získáme i poprášením karamelek sladkovodní řasou spirulinou či trochu světlejší moringou, práškem vyrobeným ze sušených listů tohoto stromu. Žlutou barvu nám dodá včelí pyl, využít můžeme i různé pudry - třeba výše zmíněný vanilkový, jahodový či banánový. Oranžové až červené barvy zase dosáhneme pomocí nakrájených plodů kustovnice čínské, goji. A barvu tematicky bílou jako čerstvě napadlý sníh nám dodá samozřejmě voňavý kokos. |