Ingredience
-
200 g mandle
-
750 ml voda
-
30 g kakaofair trade nebo z nepražených bobů, případně rozpuštěná čokoláda
-
3 lžíce datlový sirup
-
špetka himalájská sůl
Postup
Kroky
1
Hotovo
|
Mandle přelijte vařící vodou tak, aby byly zcela ponořené. Nechte alespoň hodinu odpočívat. |
2
Hotovo
|
Pak vodu slijte, mandličky propláchněte čistou vodou, vložte do mixéru, přidejte špetku soli a zalijte požadovaným množstvím filtrované vody. |
3
Hotovo
|
Pár minut mixujte a poté směs přelijte do velké mísy zakryté plátnem (čistým tričkem) nebo přeceďte pomocí jemného cedníku. Zkuste, jestli vám vyhovuje hustota, a případně dořeďte vodou. Zbytky mandliček určitě nevyhazujte, upečte si s nimi třeba muffinky, skvěle nahradí část mouky. |
4
Hotovo
|
V jiné míse si prošlehejte datlový sirup s kakaem nebo si rozpusťte asi 100 gramů domácí či kvalitní hořké čokolády. Pak do sirupu s kakaem (rozpuštěné čokolády) přidejte asi třetinu vyrobeného mléka a dobře promíchejte. Tuhle čokoládovou „omáčku“ přilijte ke zbytku mléka a dobře promíchejte. |
5
Hotovo
|
Ochutnejte a podle libosti dolaďte, přidejte více kakaa, vanilku, sůl nebo sladidlo. |
6
Hotovo
|
V lednici mléko vydrží několik dní, před použitím jej vždy dobře promíchejte. |