0 0
Camembert

Sdílejte na sociálních sítích:

Nebo sdílejte tento odkaz

Ingredience

Počet porcí:
Mezofilní kultura Danica
Syřidlo mikrobiální Chy-max
mléko kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici
Chlorid vápenatý
Camembertskou kulturu

Uložit do záložek

Pro přidání záložky potřebujete být přihlášen/á nebo registrovaný/á.

Camembert

  • 7 dní
  • Porcí 250
  • Pokročilé

Ingredience

Postup

Sdílet
(Visited 448 times, 1 visits today)

Kroky

1
Hotovo

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

2
Hotovo

Po třiceti minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35 -37°C a přidáme mezofilní kulturu a kulturu na camembert.

3
Hotovo

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33stupňi. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme.

4
Hotovo

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 40 minut.

5
Hotovo

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme. Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

6
Hotovo

Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně, na mřížku o velikosti cca 2x2 cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut.

7
Hotovo

Sýr ve formách pravidelně otáčíme. Po 20 hodinách vyndáme s forem, sýr nasolíme (solný nálev 18-20%, 250g sýru ponecháme 30 minut). Sýr necháme okapat a po hodině ho uložíme na mřížku, aby plíseň mohla růst. Podmínky pro zrání: maximální teplota v místnosti 16 ºC, minimální 9°C. Vysoká vlhkost. Po cca 7 dnech je sýr hotový.

Ekokoza

Recenze receptu

K tomuto receptu nejsou vloženy žádné recenze, použijte formulář níže a buďte první.
předchozí
Mléčná čokoláda
další
Domácí camembert
předchozí
Mléčná čokoláda
další
Domácí camembert

Přidat komentář