Ingredience
-
50 g Avokádový olej
-
125 g olivový olej
-
150 g bambucké máslo
-
125 g kokosový tuk
-
25 g ricinový olej
-
25 g rýžový olej
-
67 g hydroxid sodný
-
90 g destilovaná voda
-
45 g avokádové pyré
-
půl lžičky kakao
-
10 g esenciální olej borovice
Postup
Na 500 g olejů budeme potřebovat:
50 g avokádového oleje (10 %)
125 g olivového oleje (25 %)
150 g bambuckého másla (30 %)
125 g kokosového oleje (25 %)
25 g rýžového oleje (5 %)
25 g ricinového oleje (5 %)
67 g hydroxidu sodného
90 g destilované vody (já použila hydrolát z řebříčku)
45 g avokádového pyré ze zralého avokáda
půl lžičky kakaového prášku (holandské kakao – neslazené)
10 g esenciálního oleje borovice
Kroky
1
Hotovo
|
Nejdříve připravíme avokádové pyré. Je velmi důležité avokádo dobře rozmělnit, jako vhodný se osvědčil tyčový mixér. Poté hmotu přepasírujeme lžičkou přes velmi jemné sítko, abychom měli jistotu, že je pyré opravdu bez jakýchkoliv větších kousků. Toto můžeme opakovat ještě několikrát. Případné kousky by totiž mohly v mýdle zahnívat. |
2
Hotovo
|
Do velké nerezové nádoby si odvážíme všechny oleje. Nádobu vložíme nad vodní lázeň a zvolna oleje zahříváme, až se tuhé tuky zcela rozpustí. Mezitím si připravíme louh. Nasadíme si gumové rukavice a na oči si dáme ochranné brýle. Do nerezové nádoby si odvážíme hydroxid sodný (pozor na kvalitu, hydroxid z drogerie není do mýdla vhodný!). Do jiné nádoby si odvážíme destilovanou vodu. Poté postupně přidáváme hydroxid do vody – ne naopak – a mícháme nerezovou lžičkou. Nyní bude probíhat exotermická reakce – nádoba se bude zahřívat. Nedýchejte výpary z hydroxidu, odvracejte obličej. Také se nabízí možnost míchat louh venku na zahradě (za nepřítomnosti mazlíčků a dětí!). Je velmi důležité, aby byl hydroxid zcela rozpuštěný – na dně nádoby se nesmí nacházet nerozpuštěné kuličky. |
3
Hotovo
|
Jakmile oleje dosáhnou teploty okolo 40 °C, můžeme přidat avokádové pyré. Vezmeme nerezový tyčový mixér a šikmo (abychom minimalizovali vehnání bublinek) ho položíme do směsi. Směs poté několikrát promixujeme, tyčový mixér nevyndáváme. Nyní přidáme esenciální olej. Do olejů s pyré poté nalejeme zchladlý louh (přes sítko), který dosáhl teploty kolem 43 °C; louh by mě mít vždy o pár stupňů víc než oleje s avokádem. Vezmeme si silikonovou stěrku a párkrát promícháme, poté můžeme začít pulzovat tyčovým mixérem. Nejdříve zapneme pouze na pár sekund a promícháme stěrkou. Jakmile je vidět lehká stopa, odlejeme si část hmoty do jiné nádoby a přidáme holandské kakao, které jsme si dopředu rozmíchali ve jedné lžíci destilované vody. Hmotu poté lehce promixujeme tyčovým mixérem, aby se obarvilo vše na hnědo. |
4
Hotovo
|
Do formy poté střídavě lejeme část nebarvenou a část hnědou – ve fantazii lití se meze nekladou ?. Barevně by mělo mýdlo připomínat v kombinaci zelené a hnědé avokádo. Formu poté přikryjeme fólií a vložíme k topení. Z vlastní zkušenosti je lepší mýdla nechat projít gelem, pomaleji se odmývají a vůně v nich vydrží déle. |
5
Hotovo
|
Mýdlo necháme zrát alespoň 2 měsíce. Při používání je důležité myslet na to, že mýdlo nesmíme nechat ležet v mokré mydlence a měli bychom mu dát šanci po každém umytí řádně proschnout. Hezké mydlení! |